Daniël Saey

Op vrijdag 15 september jongstleden was ik te gast bij de familie Saey in Sint-Kruis-Winkel.

Aangezien de paarden van Daniël het goed gedaan hadden in Ternat, was dit de uitgelezen kans om eens naar zijn geheim tot succes te vragen.

‘Niets zonder moeite’ lees ik rechts van de voordeur. Het getuigt van harde werkers in dit huis, dat staat vast.

Het begon allemaal in 1999 toen hij zijn allereerste Fries kocht. Een slager uit ’s Hertogenbosch, aan wie hij indertijd wel eens een dikbil verkocht, verkocht zijn twenter. Aangezien deze wist dat Daniël wel geïnteresseerd zou zijn was de koop snel gesloten.

Hij liet de merrie dekken en een jaar later kreeg Daniëls’ eerste zelf gefokt veulen een 3de premie in Zolder. Stalnaam ‘van de Warande’ was geboren.

In datzelfde jaar kon hij terug 2 twenters op de kop tikken van een buur. Eentje kopen en eentje gratis, want 1 van de 2 ‘liep wat raar’. Ook deze merries liet Daniël dekken. Een jaartje later ging hij met deze ondertussen 3 jarige merries en hun veulen naar de keuring. Daar werd hij wel even op de vingers getikt, gezien hij de merries te vroeg had laten dekken. Ondertussen weet hij wel beter…

De ‘goede’ merrie, een Teunis kreeg een 3de premie. Aan deze merrie koestert hij nog een leuke herinnering. Het was in die periode dat zijn dochter Veronique last had van faalangst in haar eerste jaar veearts. Hij moedigde haar aan door haar deze merrie te schenken als ze zou slagen. Een paar dagen later was het paard dan ook van Veronique. Ondertussen is Veronique al meerdere jaren afgestudeerd als dierenarts. Ze heeft ook een doctoraatsstudie gedaan over aorta ruptuur bij het Friese paard. Deze kan je ook op onze website raadplegen.
Daniël en zijn vrouw Denise zijn daar natuurlijk super trots op.

In 2006 gaat Daniël op prépensioen. Hij heeft jaren in de metaalsector gewerkt en was daarbij nog landbouwer in bijberoep. Hij verkocht zijn dikbillen en legde zich nog meer toe op de Friese paarden.
Nu had hij er meer tijd voor, want zijn stal was in de loop der jaren al wat meer uitgebreid. Hij had nu toch al een aantal Friese paarden gekocht en ook verkocht. Zijn kunst was om er de ’koopjes’ uit te halen.

Zo kocht hij in 2006 een Fries veulen, 3de premie met een vol papier, op een paardenmarkt in Nederland. Trienke van Noordwijk (Andries x Jacob) werd ten huize Saey goed in de watten gelegd. Het veulen was erg  mager bij aankoop. Een jaartje later was ze uitgegroeid tot een prachtige enter.
Op de keuring in Zottegem kreeg ze niet enkel een 1ste premie, ze werd er tevens jeugd- en dagkampioen.

2 jaar later werd ze in Wergea ster met een 2de premie. 

In 2010 liep ze met haar eerste veulen (v. Mewes; Hebe kreeg geen premie toen) op de keuring in Zolder. Trienke werd op die keuring ster met een eerste premie. Datzelfde jaar verkocht hij haar drachtig van Mewes, samen met haar eerste veulen. Het schrale, goedkope veulen was uitgegroeid tot een prachtige merrie met een veelbelovende bloedlijn.

Maar het lot zorgde ervoor dat hij Trienke 3 jaar later terug kon kopen. Met haar 3 dochters (Hebe, Juko en Romi  die ze in tussentijd had gekregen. Het leek wel of Trienke nooit was weggeweest. Enkele dagen later liep ze terug in het tweespan met haar maatje van weleer. Eén van de dochters werd vorig jaar ster met eerste premie (Romi van t hof ter Smissen), zij werd intussen verkocht.

Hij liet Trienke enkele jaren geleden insemineren van Fonger. Daniël heeft het niet zo met de ‘populaire’ hengsten. Hij heeft zo zijn eigen favorieten die hij het best vindt passen bij zijn merries. Misschien is dit wel het geheim van zijn succes. Want het zijn 2 van zijn zelf gefokte paarden die in Ternat met de prijzen gingen lopen.  De titel beste merrie veulen en beste veulen van de dag ging naar Exticie van de  Warande(Jouwe 485 x Haitse 425). Verder kreeg Daniël de titel voor het best  gefokte paard van 2017 met zijn 2-jarige jeugdkampioen Xandra van de Warande (Fonger 478 x Andries 415). Het staat nu ook vast dat Trienke niet meer verkocht wordt.

Daniël is terecht fier op wat hij de afgelopen 10 jaar bereikt heeft met zijn paarden. Zijn stal heeft maar liefst 9 stermerries. In 2017 kregen er slechts 5 Friese paarden een 1ste premie in België. Het zegt genoeg dat er 3 van deze 5 van Daniël zijn.
Zijn prijzenkast liegt er na 10 jaar echt niet om.Hij heeft nu ook 2 hengsten klaar voor de eerste bezichtiging in Leeuwarden. We volgen het alvast op voor jullie!

Denise en Daniël, nogmaals bedankt voor de leuke babbel en de hartelijke ontvangst. En Daniël, vergeet niet af en toe mee te gaan fietsen met je vrouw he! Want vergeet niet: achter elke succesvolle man, staat een sterke vrouw.