De hoogste tijd om KFPS jurylid Jan Hellinx eens in de kijker te zetten.

Hij is nl. de nog enig overgebleven Belg die zich jurylid en lineair
scoorder van het KFPS mag noemen.Dit jaar stond hij zelfs voor de eerste maal in de ring, op de hoogdag van het Friese paard in Nederland.
Samen met 2 collega juryleden koos hij de kampioen bij de goedgekeurde hengsten op de hengstenkeuring in Leeuwarden.

Jan woont in Meeuwen en heeft 5 Friese paarden. Zijn 16-jarige merrie heeft hij als veulen aangekocht, de andere 4 zijn fokproducten uit deze merrie.

Hij combineert zijn hobby met een fulltime dagtaak als coördinator in de bouw. Het is daarom erg handig voor Jan dat hij de stal en weilanden aan huis heeft.

De grootvader van Jan bewerkte het land met een boerenpaard en ook zijn vader was hobbyboer die regelmatig het paard gebruikte om zijn land te bewerken. Jan vond het leuk om hierbij te helpen Op die manier groeide zijn liefde voor het aangespannen werk.

Als jonge knaap vond hij het leuk om op de pony’s van zijn kameraden te rijden zijn. Langs moeders zijde waren er ook veel familieleden met paarden, warmbloeden. Hij groeide dus echt op tussen de paarden.

In 1989 kocht Jan zijn eerste Fries. Een jonge merrie die hij zelf beleerde onder het zadel en in de koets. Op 3-jarige leeftijd liet hij haar ook dekken.
Jan was zeer geïnteresseerd in het ras en wou er meer over te weten komen. Zijn kennis vergaarde hij door steevast naar evenementen te gaan die het BSFP en het KFPS organiseerden. Hij legde dan ook met succes beoordelen 1 en 2 af en werd zo opgemerkt door het KFPS om hierin door te groeien.

Een goed jurylid word je niet zomaar. Het vergt zeer veel vrije tijd. Als aspirant loop je een aantal jaar mee met een ervaren jurylid, in het zomerseizoen is dat bijna elk weekend. Jureren leer je door paarden te bekijken, heel veel paarden. Per jaar ziet Jan wereldwijd toch wel een 700 paarden. Je hoeft geen wiskundewonder te zijn om te weten dat dat erg veel paarden zijn na 18 jaar. In 2000 startte hij officieel met jureren.

Het grootste aantal te keuren paarden dient zich aan tijdens de eerste bezichtiging in Leeuwarden. Daar melden jaarlijks een 300-tal jonge hengsten zich aan. Deze dienen ook allen lineair gescoord te worden. Een taak die Jan al sinds 8 jaar deelt met een collega scoorder.
Een lineair scoorder geeft punten op een 30-tal onderdelen van het paard.
Dit is een aparte tak binnen het jureren. Er zijn maar 4 lineair scoorders binnen het totale korps dat uit 25 juryleden bestaat. Dit doen ze bewust om een uniformiteit te krijgen en deze ook te bewaren binnen het KFPS. Het is belangrijk naar fokkers toe om te weten dat iedereen op dezelfde lijn zit. Hoe weet je anders wat de jury verwacht?

Naast de hengstenkeuring in januari, is er in september ook jaarlijks de centrale keuring.
Hier worden de beste merries verzameld en kunnen ze kroon of model worden. Ook hier is Jan al 4 jaar een vaste waarde.

Naast deze 2 grootse keuringen keurt het korps in zo een 50 landen.  Ze gaan minstens met 2, waarvan 1 telkens vervangen wordt het volgende jaar. Zo krijg je een uniformiteit in het keuren in het buitenland en een roulatiesysteem waarbij een jurylid op verschillende plaatsen komt.
Jan was vorig jaar in Australië, verder is hij ook al in Zuid-Afrika en Mexico geweest.

De laatste 10 jaar merkt Jan een verandering in de paarden. Daar waar het Friese paard vroeger een barok type was, zie je tegenwoordig meer de grotere, luxere types waar ook meer pit in zit. Het Friese paard wordt meer in de dressuursport gebruikt en doet het daar erg goed tussen de warmbloeden.
Ook op de keuring merk je dat de meeste Friezen getraind zijn door professionele stallen. Hier worden de paarden optimaal getraind en wordt ook hun voeding perfect afgesteld. Dit uit zich in steeds beter ontwikkelde paarden op keuring.

Jan hoopt nog lang met zijn passie door te kunnen gaan. Zowel in het fokken als bij het jureren. We kijken met zijn allen uit naar de dag dat ‘onze’ Jan zich inspecteur van het KFPS mag noemen.