Nu « Gardine des Prés d'Eve » beste veulen van België is geweest, wilden wij de fokkerij van Françoise en Luc Duran even aan u voorstellen.

Op het Waals-Brabantse platteland, in Ittre, leidt de rue d'Eve naar een hoevetje omgeven door weilanden waar in alle rust zwarte paarden grazen.  Hier huist een kleine familiale fokkerij met een twaalftal Friezen die, u raadt het al, « Les Prés d'Eve » heet.  Hier worden jaarlijks 2 tot 4 veulens gefokt.

De familie Duran heeft altijd al het paardenvirus in het bloed gehad (op de ouderlijke boerderij werd uiteraard met trekpaarden gewerkt, en een oom was hengstenhouder).

Luc, nu met pensioen, was in een vorig leven informaticus, maar had steeds paarden staan thuis : eerst pony's toen de kinderen nog klein waren, daarna Haflingers.  Pas vanaf 1993 begon Les Prés d'Eve zich toe te spitsen op het mooie nobele ras van de Friezen.

Aanvankelijk is hij op bescheiden schaal begonnen met paarden zonder papieren, maar uiteindelijk kon hij zijn eerste goede merrie mét papieren kopen : Geeske H (Ruerd 319 x Gerlof 294 lijn 43).  Jammer genoeg kreeg deze merrie maar 2 merrieveulens, alle overige waren hengsten.  De fokkerij van vandaag bestaat hoofdzakelijk uit nakomelingen van deze twee merries.

Later kocht hij nog een Stermerrie ,dochter van Modelmerrie Hiltsje F (Onne 376 x  Tsjerk328 ) van lijn 50,  die jammer genoeg reeds overleden is, maar die toch eerst 2 kleine merrieveulentjes op de wereld heeft gezet.

Sindsdien heeft Luc Duran de trotse ambitie de kwaliteit van zijn Friezen, zijn grote passie, te verbeteren.  Hij spendeert veel tijd aan informatieverzameling en het vergelijken van de verschillende hengsten, dit zonder de gezondheidsrisico's uit het oog te verliezen (inteelt, eczeem), met het doel het meest passende huwelijk te realiseren dat het beste veulen oplevert.  Hij zoekt tevens naar meer zeldzame lijnen.

Ondanks zijn andere kijk over het verloop van een keuring,
vindt Luc troost in de opmerkingen van de bezoekers aan zijn
fokkerij, die het hebben over de schoonheid van zijn paarden,
hun uitstekende conditie en het opmerkelijke gedrag van de jongste
telgen van Les Prés d'Eve.

Sinds hij met pensioen is, spendeert Luc nog meer tijd aan zijn paarden: hij longeert frequent alle jonge paarden op de weg, en gaat 2 tot 3 keer met een span de weg op, ongeacht de weersomstandigheden.

Hij prepareert  zo goed mogelijk zijn paarden voor de fokdagen,
want hij weet dat het niet volstaat een goed product te hebben,
je moet het ook nog zo goed mogelijk presenteren : het paard moet
gespierd zijn, maar moet ook begrijpen wat er van hem verwacht wordt.  Deze vertrouwensrelatie tussen man en paard is van primordiaal belang, en in dit dagelijkse contact vindt Luc zelfontplooiing en voldoening.

Luc houdt ervan met zijn paarden te werken en zijn paarden werken graag met hem.

Zoals iedere fokker maakte hij tegenslagen mee : abortus, overlijden, ziekte, ongevallen, witte voeten … ondanks zijn niet aflatende
waakzaamheid weet hij dat dit deel uitmaakt van de risico's, en iedere keer gaat hij er met frisse moed weer tegenaan.

In 2000 kregen Les Prés d'Eve hun eerst oranje lintje, in 2018 hun
dertigste met Gardine des Prés d'Eve, die het tweede veulen is van deze fokkerij met de titel « Beste merrieveulen van België ».  Van de 32
geregistreerde veulens werden er 8 (25%) Ster, waaronder 4 hengsten ; hij denkt dat het nog beter kan maar je mag niet vergeten dat het zelden voorkomt dat een veulen dat voor zijn 3e jaar verkocht wordt vervolgens door de nieuwe eigenaar ter keuring aangeboden wordt.  Luc houdt van paarden met pit et met soepele bewegingen, maar zijn aandacht gaat vooral naar het verbeteren van het rastype.

Er leven 21 paarden van Les Prés d'Eve in het buitenland (Duitsland, Frankrijk, Marokko, Roemenië, Spanje, Engeland, Nederland, Rusland, Luxemburg), wat toch een zekere erkenning betekent.

Een kleine rode draad tekent zich af in deze fokkerij : ieder veulen wordt genoemd naar  een wijn.  «Als wij de naam van een grand cru zien staan, dromen wij ervan dat het veulen met dezelfde naam even
kwaliteitsvol zal zijn...»

De grootste voldoening haalt hij uit het feit dat zijn eerste
Stamboekmerrie Geeske H  (Ruerd 319 x Gerlof 294 ) (die geen Ster kon worden wegens een rugblessure) heeft opgeleid tot Preferent met 5 Ster ; dochter Thianne (Beart  411 x Ruerd 319), reeds 6 eerste premies op het palmares en een IBOP resultaat van 84 punten is tevens de hoop op het voortbrengen van een dekhengst (maar dat is iets waar veel fokkers van dromen ...). Een zoon van Thianne (Mireval v. Anders) is tot aan de test van 70 dagen geraakt ... iets om fier op te zijn.

Voor 2019 worden 4 veulens verwacht met hoop op enkele goede
producten ... 

Françoise en Luc vinden het nog steeds een genoegen om zij die zich interesseren voor dit superbe ras, te verwelkomen, in te lichten en te
begeleiden.

www.lespresdeve.com

Luc Duran